Vad gjorde du när…?

Vad gjorde du när…?

Kommer du ihåg vad du gjorde när det utannonserades i nyheterna att kommunalskatten skulle höjas med en halv procent alldeles efter årsskiftet? Eller var du var när en man i Arvika arresterades efter att ha försök råna en matvarubutik? Sannolikheten att du minns var du var eller vad du gjorde är rätt så minimal och det är absolut ingenting konstigt med det, trots att du kanske bor i just den kommunen där skatten höjdes eller nära den butik i Arvika som rånats när du var tonåring? Om du däremot får frågan vad du höll på med när du först fick höra om planet som kraschat in i det första tornet den elfte september, 2001, eller var du befann sig då Palmemordet utannonserades? Ja, då minns du troligen en hel del.

Hur kommer det sig att vi kommer ihåg alla omständigheter då vi får höra en viss nyhet och inte när vi hör en annan? Varför minns vi inte alla detaljer runt tillfället då vi var på väg att slå slag i saken och låna till bil för första gången medan vi minns prinsessan Dianas död som om det vore igår, trots att den första händelsen egentligen ligger oss mycket närmare om hjärtat? Detta är ett väldokumenterat psykologiskt fenomen som vi alla upplever någon gång i livet och det har publicerats ett antal

artiklar om vilka faktorer det hänger på för att vi skall uppleva särskilda nyheter på ett oförglömligt sätt. På engelska kallas fenomenet Flashbulb memory, vilket kan översättas på ett ungefär som ett blixtminne.

Chockfaktorn

Om en nyhet är chockerande så faller det sig mycket mer naturligt att man reagerar mycket starkt. Det är med andra ord inte så konstigt att vår reaktion blir mer absolut när vi hör talas om ett mord av en känd person än en höjd kommunalskatt. Denna emotionella intensitet gör att man inte bara minns själva händelsen utan även sig själv i just den stunden.

En unik händelse

När det händer något chockerande betyder det inte nödvändigtvis att man inte hört talas om liknande händelser förut utan snarare att det ligger något unikt i det som skett. Folk mördas ju var och varannan dag men när det händer en person som man inte räknat med skall råka ut för något sådant gör det händelsen säregen. En prinsessa som dör i en bilolycka eller en politiker som blir knivmördad när hon handlar kläder är knappast något man hör talas om dagligen.

Ständig konversation

När det händer något unikt och chockartat är det troligt att man genast kontaktar vänner för att förmedla nyheten men också för att tala om det som har hänt. Detta gör att man upprepar händelsen om och om igen, vilket gör det mer troligt att man minns omständigheterna.

dante