Mordet på Martin Luther King

Mordet på Martin Luther King

Den 4 April 1968 befinner sig Martin Luther King på en hotellbalkong och skjuts till döds. Gärningsmannen påstås ha varit James Earl Ray, som flydde brottsplatsen och greps ett par månader efter dådet. Martin Luther King var en stark ledare för den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Vad som egentligen hände den där kvällen och vilka konsekvenser händelsen hade på den rådande politiska situationen kommer den här texten förtälja. Läs vidare för att förkovra dig i en av de största nyhetshändelserna av 60-talet.

Memphis

Martin Luther King föddes 15 januari 1929 i Atlanta och blev en omtalade pastor som talade högt om den rådande diskrimineringen av den afroamerikanska befolkningen. Han blev senare aktivist och skapade organisationen Southern Christian Leadership Conference 1957.

King hade rest till Memphis från sin hemstad Georgia för att arrangera en demonstration. Han var en välkänd och uppskattad aktivist och medborgarrättskämpe som hade många anhängare vid sin sida. När han avslappnat lutat sig från balkongen på hotellet han bodde, pratandes med sina kollegor, – så sköts han till döds. Händelsen spred sig som en löpeld och konspirationsteorier, oroligheter och sörjande människor blev resultatet på den omskakande händelsen.

Om du vill gå i King’s fotspår och bli en betydelsefull människa, så kan du fundera på att hyra kontorsplats stockholm och spendera majoriteten av din tid där, istället för att resa land och rike. John F Kennedy, Malcolm X och Olof Palme är bara några namn på politiker som skjutits till döds till följd av sitt offentliga arbete. En fördel med dagens samhälle är att du via sociala medier kan tala förhållandevis öppet om dina åsikter, vilket gör att resor inte är lika prioriterat för att sprida idéer. Nyheter idag kan färdas på många sätt.

Konsekvenserna av mordet

Efter det brutala mordet spred sig oroligheter runt om i landet. Många kände sig rädda för vad som komma skall. Konspirationsteorier började flöda, med spekulationer kring FBI:s och maffians inblandning. King’s fru Coretta hävdade ända till sin död 2006, att FBI mördade hennes make. FBI erkänner att de hållit ett öga på King, hans familj och kollegor, men förnekar all sorts inblandning i mordet. Med King’s prekära situation när han levde, så var det inte konstigt att nyhetsvärdet gick i taket.

När James Earl Ray sedan grips för mordet döms han till 99 års fängelse och dör 1998 till följd av sjukdom. En annan man som senare spekulerats vara den egentliga mördaren är Loyd Jowers, ägaren av en restaurang i närheten av hotellet King befann sig på när han sköts.

På grund av Martin Luther King’s medborgarrättsliga arbete och retoriska förmåga, så är han ingen världen lätt glömmer. Än i dag är han en människa som sörjs och talas om i historiska och politiska sammanhang.

dante