Om att jobba som journalist

Om att jobba som journalist

Journalist är ett av de mest populära yrkena i dagens samhälle. Vad är det egentligen som det beror på? Svårt att säga. Kanske är det att man får vara med och

rapportera om viktiga saker som händer, kanske brinner man för att skriva, eller kanske tycker man att det är viktigt att andra ska få veta vad som försiggår överallt och hela tiden. Man kan antingen ta en anställning som journalist, eller så kan man fakturera som privatperson med hjälp av Frilansfinans om man inte driver eget bolag. I det här inlägget kommer det några tips på hur man kommer igång med en karriär som journalist och saker som kan vara viktiga att tänka på under tidens gång.

Skaffa sig en passande utbildning

Eftersom det är väldigt många som konkurrerar om jobben som journalister är det viktigt att man sticker ut ur mängden, och ett sätt på vilket man gör det är genom att skaffa sig en utbildning. Förr i tiden kunde man enkelt få jobb på en tidning om det var så att man hade skriftens gåva, men idag ser verkligheten lite tuffare ut.

Jobba som frilansare eller ta anställning

Att jobba som frilansare kan vara drömmen för vissa, medan andra hellre vill ha en anställning där de kan känna sig trygga och veta vad som krävs för att de ska få sin lön varje månad. Det man kan säga är att det finns för- och nackdelar med båda formerna och det som passar en själv bäst är en smaksak. I slutändan får man ju göra det som passar en själv bäst!

Hitta sin nisch

En sak som kan göra att det går bra för en i karriären som journalist är att man hittar sin nisch. Det finns många olika områden inom vilka man kan skriva, men kanske finns det ett eller annat område som är mer intressant för just dig. Välj bland sport, ekonomi, nyheter, mode, finans, politik och världen för att bara nämna några exempel.

Komplettera med andra meriter

Om man vill göra sig själv ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden så kan man gå en kurs i hur man fotograferar. Kanske är det det som kommer göra att du kommer få många jobb i framtiden. Vem vet, kanske är det du som blir nästa stjärnfotograf utan att egentligen ha siktat mot det målet. Om man är frilansare så kanske det även är svårt att hitta någon som man kan jobba i team med, och därför är det enklare om man är bra på att ta egna bilder. Du behöver ju inte vara expert på att ta bilder för att det ska vara en merit på ditt cv att även kunna fotografera bra.

dante