Ballonger i dagens samhälle

Ballonger i dagens samhälle

Ballonger har roat oss i över hundra år. Idag är de populära både hemma och på olika festligheter. Om ni vill köpa en extra rolig ballong så kan ni kolla en sida som gör Ballonger med tryck till skäliga priser. Något utöver det vanliga!

Våra ballonger är idag högaktuella eftersom det är uppe som förslag att förbjuda de ballongpinnar som vi ofta har ballongerna i. Plasten är farlig för naturen och bryts inte ner, dock är inte inte alla nöjda över förslaget. Tidningen Svenska Dagbladet skriver om hur Europas ballong och festindustri sörjer det faktum att ”sjuka barn inte ska få skicka upp ballonger i luften längre”. Frågan är om denna kritik är berättigad. Faktum är att ballongen i sig inte förbjuds, utan pinnen som håller ballongen. Om denna pinnen är ett hot mot våra djur som forskare bevisat, är inte det en mycket viktigare fråga än att hålla ballongen med en pinne istället för ett snöre?

Våra medmänniskor är fantastiska, många kämpar för att hitta hållbara lösningar för att våra barn och barnbarn ska få leva i en frisk och välmående värld. Det finns företag som Ekoleko som gör nedbrytbara ballonger. De är gjorda av latex som sägs brytas ned mycket fortare än plastprodukter. Det finns reklam som säger att de bryts ner lika fort som ett eklöv men tyvärr tar det flera år för ett löv att brytas ner. Under den tiden kan många djur äta ballongresterna och få problem, särskilt farligt är det om man har bundit ballongen med ett plastsnöre.

Många är oroliga över detta, även Sofia som har hemsidan en bättrevärld.nu och brinner för miljöfrågor. Kolla in deras sida för tips och information om hur vi alla kan göra skillnad, alla räknas! Det är enkelt att tänka, vad gör det om jag eller ens hela Sverige gör en ändring?

– Vi är så små i jämförelse mot många andra länder i världen!

Men det är inte sant på grund av flera anledningar. Den första är att allt vi som personer gör räknas, andra personer ser oss och många följer då ditt exempel eller gör något annat som är bra. Man väcker uppmärksamhet och lyfter frågan. Den andra anledningen är att om en persons val gör att ett djurs liv räddas, är det inte värt det då? Ofta innebär en ändring för miljön enbart att man gör något annat eller något liknande. Eller så är det att vi ska låta bli vissa saker som inte påverkar vår livskvalitet.

Och slutligen så kan man tänka på det berömda fenomenet ”fjärilseffekten”, det betyder ungefär att en fjäril kan slå sina vingar i Japan och det slutar med en storm på andra sidan av jordklotet. Många forskare har sett att små saker kan ge stora effekter, alla handlingar har ett händelseförlopp som gör stor skillnad. Detta gäller också våra val, ett inlägg om miljöförstöring på Facebook kan mycket väl sluta med att en betydelsefull person tar initiativ att rädda en djurart eller får en idé om hur man stoppar all farlig plast till exempel!

dante