Sveriges statsminister, Olof Palme, mördad

Sveriges statsminister, Olof Palme, mördad

Olof Palme blir skjuten

Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme 1986 kom att bli en nyhet som fick snabb global spridning. Att mordet än idag, över trettio år senare, fortfarande är olöst får anses som det största polisiära misslyckandet i svensk kriminalhistoria. En utredning som från början sköttes illa och som sedan kom att kantas av ryktesspridning och direkta felaktiga påståenden och anklagelser. Makarna Palme, Olof och Lisbeth var ute den kvällen i syfte att se en film på bio. Vid korsningen Sveavägen – Tunnelgatan kommer plötsligt en man i fatt paret Palme och avlossar ett antal skott. Två träffar Statsminister Olof Palme och ett träffar också Lisbeth, lindrigt, i axeln. Olof Palme körs med ambulans till Sabbatsbergs sjukhus där han senare avlider.

Landssorg

Ett nationellt sorgetrauma utbryter i Sverige när de första nyheterna når radio- och tv-stationerna. Traumat är ett faktum, det värsta tänkbara har drabbat Sverige och skakar landet i grunden. Christer Petterson dömdes för mordet men friades därefter i Svea hovrätt.

Ett antal spår, däribland det så kallade kurdspåret, lades på is under utredningstiden efter att Christer Petterson blivit aktuell som eventuell gärningsman. Nyhetsrapporteringarna var något som följdes globalt.Nyheterna rapporterade om framsteg och motgångar,Trots tragedin blev de polisiära misslyckandena många Än idag förblir dock mordet på Palme, olöst.

dante